В сряда Съединените щати обвиниха Русия в нарушаване на международната забрана за

...
В сряда Съединените щати обвиниха Русия в нарушаване на международната забрана за
Коментари Харесай

САЩ: Русия използва химическо оръжие в Украйна

В сряда Съединените щати упрекнаха Русия в нарушение на интернационалната забрана за химически оръжия, оповестява " Ройтерс ".

Според обвиняванията, употребява се задушаващият агент хлорпикрин против украинските войски.

" Използването на такива химикали не е изолиран случай и евентуално е предизвикано от желанието на съветските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да реализират тактически триумфи на бойното поле ", се споделя в изказване на Държавния департамент.

Руското посолство във Вашингтон не отговори незабавно на искане за коментар.

Хлоропикринът е посочен като неразрешен задушаващ агент от основаната в Хага Организация за възбрана на химическите оръжия, която е основана, с цел да ползва и следи спазването на Конвенцията за химическите оръжия от 1993 година

Германските сили изстреляха газ против съюзническите войски по време на Първата международна война в една от първите използва на химическо оръжие.

По-рано този месец " Ройтерс " заяви, че украинската войска е декларирала, че Русия е засилила противозаконното си потребление на сътрудници за борба с безредиците, защото постанова най-големия си прогрес в Източна Украйна от повече от две години.

В допълнение към хлоропикрина, руските сили са употребявали гранати, заредени с CS и CN газове, споделя украинската войска. В него се споделя, че минимум 500 украински бойци са били лекувани от излагане на токсични субстанции и един е бил погубен посредством задушаване със сълзотворен газ.

Докато цивилните обикновено могат да избягат от газовете за надзор на безредиците по време на митинги, бойците, заклещени в окопите без противогази, би трябвало или да избягат под вражеския огън, или рискуват да се задушат.

Държавният департамент съобщи, че предава на Конгреса своята решителност, че използването на хлоропикрин от Русия против украинските войски е в нарушаване.

Използването на газа от Москва  " идва от същата скица като нейните интервенции за отравяне " на починалия опозиционен водач Алексей Навални през 2020 година и Сергей Скрипал и щерка му Юлия през 2018 година с нервнопаралитичното вещество " Новичок ", се споделя в изказването.

Русия отрече да е забъркана и в двата случая.

Отделът също по този начин откри, че Русия е нарушила възбраната за потребление на агенти за надзор на вълнения като способ за водене на война, се споделя в изказването.

Той сподели, че глоби три съветски държавни формирания, свързани с стратегиите на Москва за химически и биологични оръжия, в това число профилирана военна част, която улесни потреблението на хлоропикрин против украинските войски.

Четири съветски компании, които поддържат трите формирания, също бяха глобени, се споделя в известието.

Санкциите замразяват всички активи на Съединени американски щати, принадлежащи на набелязаните субекти, и като цяло не разрешават на американците да вършат бизнес с тях.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР